Sosa peče prase

Sosin i Lalin KUVAR - Recepti

www.magic-blue.net

Lala pravi čvarke

 

Kuvar

 

Riba i plodovi mora

 

e-Mail

   

 


Sadržaj: 25. recepata

 

Proveravanje kvaliteta ribe Fileti Lososa u Wasabi umaku
Čuvanje ribe do pripremanja Lignje s pršutom
Ukoliko niste znali a trebalo bi da znate Punjene lignje s crvenim radičem
Korisni savet za riblje čorbe i paprikaše Jednostavne lignje
Izvor zdravlja iz morskih dubina Kuvana riba sa crnim tartufima
Škampi All'Arrabbiata Bela pastrmka
Salata od škampa sa karfiolom Orada s kikirikijem
Karipski praznični škampi Zubatac u vinu
Škampi sa rižom Losos u sosu od šljiva
Škampi na alaski način Tuna u marinadi
Popečci od bakalara Tuna alla Favignana
Riblja pletenica Riblje paštetice
Losos u crvenom vinu Dimljena pastrmka sa blitvom
Flambirani losos Tajlanske ćufte od oslića
Salata od lignji Rižo od morskih plodova

Proveravanje kvaliteta ribe

Ribe iza zagađenih voda, često su prvi, a nažalost i jedini pokazatelj da sa vodom u kojoj žive nešto nije u redu. U takvim slučajevima ribe se najčesće ponašaju dezorijentisano; plivaju pri samoj površini vode u krug, a ako nema dovoljno kiseonika sirom drže otvorena usta i škrge.
Riblje meso lako poprima miris zagađivača. Smuđ, recimo, lako prima miris fenola i tada nije za upotrebu. Ukoliko su vode zatrovane kiselinama ili jakim bazama, škrge riba će biti izgrizene, krvariće, a usta će im biti čvrsto stisnuta. Čak i materije koje, same po sebi, nisu otrovne, kao otpaci klanične industrije (krv,koža,kosti i sl.) kada dospu u vodu, mogu prouzrokovati štetne posledice po ribu, jer će ove materije oksidisati vezujući velike količine kiseonika iz vode, pa će se ribe ponašati na već opisani način.
Neke vrste riba mogu imati neugodan miris i zbog samog načina života. Šaran, na primer, vrlo često (posebno ako je jezerski, ili barski) miriše na mulj. Miris mulja se može odstraniti tako što će riba odstojati malo u blagom rastvoru sirćeta, ili, što je još bolje, što će jos živa riba odstojati u kadi, ili posudi u kojoj se menja voda oko 24 sata, pre nego što bude pripremljena. To je dovoljno da se riba "pročisti" izbaci algu i nečistoću, ako je tovljena, izgubiće i malo masnoće, što će je svakako učiniti ukusnijom.
Proveravanje da li je riba sveža može se vršiti prema nekoliko pokazatelja. Riba je sveža kada su joj:
1. oči sjajne, pune i prozirne
2. škrge sveže crvene boje, sa poklopcima koji čvrsto zatvaraju škržnu šupljinu
3. koža, sjajna i prirodne boje
4. krljušt mora čvrsto da prijanja uz telo
5. meso mora da bude čvrsto i elastično na pritisak, odnosno, da se po prestanku pritiskanja vrati u prvobitni položaj
6. miris ribe treba da je karakterističan za svežu ribu. Ne sme biti neprijatan.
Ako riba nije sveža, oči su joj mutne, škrge sivkastobele, krljušti se lako skidaju, meso je neelastično, a miris neprijatan. Ako je riba isečena, njena svežina se može proveriti i po boji mesa: meso sveže ribe koja nije više za upotrebu je šućkasto ili modro. Ako se prilikom čišćenja ribe rebra odvajaju od bokova, onda je to dobar razlog da ozbiljno proverite da li je riba sveža.
Za nabavku ribe, pored ocenjivanja njene svežine važno je imati na umu jos nekoliko stvari:
- Najbolje je nabaviti "ribu sezone", odnosno onu vrstu ribe koja se upravo u to doba godine lovi.
- Meso ribe je najukusnije pre i između mrešćenja, a najslabijeg kvaliteta je za vreme mresta. Tu treba praviti razliku između ribe koja ima ikru i ribe koja ima mlečac. Riba sa ikrom je, za razliku od mlečca, napetog i tvrdog stomaka. Mlečac je daleko ukusniji od ribe koja ima ikru.
- Starije ribe su tvrde i dosta masnije. Starenjem se kod svih vrsta riba povećava procenat masnoće u odnosu na proteinski sastav mesa ribe, što ujedno smanjuje i kvalitet.
- U principu, grabljivice imaju ukusnije meso od mirnih riba.
- Više se cene vrste riba koje imaju manje kostiju, iako i ribe sa dosta kostiju mogu imati vrlo ukusno meso.

Autor Betty.


Čuvanje ribe do pripremanja

Najbolje je nabaviti još živu ribu, tada nema nikakve sumnje da je ona i sveža, što ne znači da ne treba proveriti da li nije eventualno boravilia u zatrovanim vodama, kako smo to već opisali.
Do samog pripremanja, riba se može čuvati živa, u posudi u koju stalno dotiče sveža voda - i to je najbolji i najsigurniji način. Ako se, iz bilo kojeg razloga, riba ne može održati u životu, a želi se pripremati i sutradan, treba je očistiti, izvadtiti utrobu, namočiti u vinsko sirće, pa zatim uviti u čistu salvetu ili krpu. Umesto krpe, mogu poslužiti i posušeni listovi zelene salate. Staviti u porculanski sud, pa u hladnjak.
Ako riba treba da stoji 3 do 4 dana, a ne želimo je zamrzavati, treba joj još dok je živa u usta staviti polovinu zemičke koja je prethodno natopljena u belo vino, pa blago oceđena.

Autor Betty.


Ukoliko niste znali a trebalo bi da znate

Pre svega, treba napomenuti da je meso riba izdašna, ali i veoma zdrava hrana, pogodna za ishranu dece, odraslih, zdravih i bolesnih. Smatra se univerzalnom namirnicom za ishranu zato što sadrži belanćevine visoke biološke vrednosti, vrlo malo masti, a obiluje mineralima i vitaminima.
Hranljiva vrednost ribe uglavnom zavisi od vrste ribe, kao i od njene starosti, što doprinosi povećanju procenta masti. Veću hranljivu vrednost imaju ribe sa više belančevina, a manje masti i obrnuto.
Kalorična vrednost ribljeg mesa zavisi, u prvom redu, od procentualnog sadržaja masti u mesu ribe, koji može biti, kod različitih vrsta veoma različit. Meso oslića ima 0,5% masti, a meso jegulje čak oko 21% masti. U poređenju sa drugim vrstama mesa, riba pripada "lakšim" kategorijama i približno je po kaloričnoj vrednosti jednaka sa govedinom.
Riba je bogata belančevinama, zavisno od vrste , procenat balančevina se može kretati od 15% kod pastrmke, do 25% kod tunjevine. Sušena riba je daleko bogatija belančevinama, a jedinstven slučaj je sušeni bakalar sa 80%, što ga svrstava u malu grupu namirnica sa ovako visokim procentom belančevina. Belančevine ribljeg porekla su i izvanredne biološke vrednosti zbog dobrog sastava aminokiselina i visokog stepena iskoristljivosti, čak oko 80%, što doprinosi stvaranju novih i regeneraciji istrošenih ćelija u ljudskom organizmu.
Odnos masti i belančevina u mesu riba je daleko povoljniji nego u mesu životinja. Tako 1 gr. belančevina mesa ribe prati znatno manja količina masti, što ribu čini nezamenljivom u svim vrstama dijetetske ishrane, tim pre, ako se zna da meso ribe natrijumove soli sadrži samo u tragovima.
Posebnu vrednost ribe čini obilje minerala koje njeno meso sadrži, a kojih nema u dovoljnoj količini u drugim vrstama namirnica. Pre svega treba istaći: fosfor, kalcijum, jod (naročito kod morskih vrsta), fluor i magnezijum. Količine i odnosi pomenutih minerala, naročito fosfora i kalcijuma, kao i prisustvo tzv. esencijalnih aminokiselina, neophodni su za normalan rast i razvoj, intelektualni rad i niz drugih vitalnih funkcija ljudskog organizma.
Meso ribe, takođe je vrlo bogato vitaminima A, D i E, kao i vitaminima B kompleksa. Ovakav vitaminski sastav bitan je za regulaciju metabolizma. Vitamina C gotovo i da nema, ali se riba zato najčešće i priprema uz upotrebu limuna, koji joj, inače, znatno popravlja ukus, a bogat je i C vitaminom.
Na kraju, želimo samo da podsetimo, na odavno poznatu činjenicu, da neki narodi koji u ishrani upotrebljavaju pretežno meso ribe, neuporedivo manje obolevaju od arterioskleroze i drugih bolesti srca i krvnih sudova, a testovi inteligencije kod ovih grupa ispitanika daju neuporedivo bolje rezultate, nego kod onih koji u ishrani retko upotrebljavaju ribu.

Autor Betty.


Korisni savet za riblje čorbe i paprikaše

Parpikaše i riblje čorbe ne treba mešati za vreme kuvanja jer se mešanjem može izazvati raspadanje tkiva i odvajanje od kostiju, koje u jelu mogu biti neugodne. Dovoljno je posudu u kojoj se spremaju ova jela s vremena na vreme protresti.
I jos nešto. Kod pripreme paprikaša i riblje čorbe, kada se riba kuva pre bilo kakve termičke obrade, dakle, ako prethodno nije propržena, treba je nakapati limunom ili sirćetom. Tako će izdržati veće temperature, a neće se raspadati.

Autor Betty.


Izvor zdravlja iz morskih dubina

Školjke su iznimno ukusna namirnica koju je jednostavno pripremiti. Sadrže visoku koncentraciju hranjivih sastojaka i njihovo je meso prava bomba zdravlja. Ipak, tko se ikad otrovao školjkama zna da one imaju i crnu stranu. Jednako kao što se u njima roje zdravi spojevi, može se dogoditi da se nakupe zagađivači ili bakterije.

Većina podataka iz ovog teksta odnosi se na cijelu porodicu školjkaša u koju potpadaju i rakovi, a ne samo školjke (mekušci). Svi oni, ako su izlovljeni u zagađenim vodama, upijaju štetne tvari pa je najbolje kupiti školjke iz čistog uzgajališta. Neka vam nikada ne padne na um da pokupite dagnje s brodskog dna jer je vrlo vjerovatno da ćete sljedeći dan ili dva provesti nad zahodskom školjkom. Osim toga, treba uvijek kupiti svježe školjke i prirediti ih istog dana. Dagnje valja isprati namakanjem u zasoljenoj vodi – ali najviše sat vremena. Nakon tog perioda pokoja zaražena školjka mogla bi uništiti ostale.

Školjke treba dobro izribati prije kuhanja, a nakon kuhanja baciti one koje se nisu otvorile. Nemojte sada odustati od pripreme školjaka. Komplicirano je samo na prvi pogled. Zapravo, školjke se vrlo jednostavno pripremaju – dovoljno je baciti ih u lonac u kojem je prethodno popržen češnjak na maslinovom ulju, dodano malo vina, malo vode i peršina. I to je to - školjke na buzaru su gotove.

Posvetimo se radije zdravim sastojcima školjaka, jer oni su dobar argument da si što češće priuštite jedan slasan morski objed. Čini se da Casanova nije uzalud tamanio četrdesetak kamenica dnevno i doveo ih na glas savršenog afrodizijaka. One sadrže visoku količinu cinka, a slijede ih u stopu i ostali školjkaši. Cink je, između ostalog, odgovoran za proizvodnju sperme, a njegov nedostatak uzrokuje impotenciju. Sudjeluje i u razvoju reproduktivnih organa, sintezi bjelančevina i zacjeljivanju rana.

Većina školjkaša sadrži mnogo vitamina B12, ključnog za zdravlje živčanog sustava i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Izvor su i selena, elementa u tragovima koji djeluje, između ostalog, kao antioksidans.

Školjkaši posjeduju visoku razinu kolesterola, no on se lako absorbira. Štoviše, nedavna su istraživanja dokazala da redovita konzumacija školjkaša čak smanjuje razinu neželjenog kolesterola u krvi. Tako je opovrgnuta stara fama o masnim i debljajućim školjkama.

Autor Betty.


Škampi All'Arrabbiata

Sastojci:

1 žlica maslinova ulja ,
1 čaška crvenog papra ,
2 češnja češnjaka ,
3/4 šalice umaka od školjki ,
1 rajčica ,
1/4 šalice usoljenih crnih maslina ,
3/4 žlice suhog origana ,
1/2 žlice đumbira ,
1/2 žlice suhog ružmarina ,
1/4 žlice crvenog papra ,
1/4 žlice soli ,
1 kilogram očišćenih škampi ,
3/4 žlica kukuruznog brašna pomiješana s 1 žlicom vode .

Priprema:

U velikom loncu lagano zagrijte ulje. Dodajte čašku papra i češnjak, kuhajte neprestano miješajući oko jednu minutu. Dodajte 1/4 šalice kupovnog umaka od školjki (skuhajte ga sami ako možete) i ostavite na vatri oko 3 minute.
Uspite ostatak umaka, rajčicu, masline, origano, ružmarin, crveni papar i sol pa kuhajte daljnje 3 minute.
Dodajte škampe, nek se tek malo sprže, otprilike 2 minute. Pojačajte vatru, ubacite kukuruzno brašno i miješajte točno jednu minutu.

Autor Gaby.


Salata od škampa sa karfiolom

Sastojci:

1 glavica karfiola skuvanog i tanko iseckanog ,
450 g škampa, skuvanih i rashlađenih ,
1 šolja seckanog mladog luka ,
3 jaja ,
1 šolja majoneza ,
3/4 šolje kremastog italijanskog salatnog preliva ,
3/4 šolje seckanih crnih maslinki ,
1 kašika ljutih papričica, izdrobljenih .
Za preliv:

1 šolja majoneza ,
2 kašike crvenog vinskog sirćeta ,
3/4 kašičice italijanske mešavine začina ,
1/2 kašičice belog luka ,
1/2 mladog luka ,
1 kašika šećera ,
1 kašičica soli ,
1/8 kašičice mlevenog bibera .

Priprema:

Prvo napravite preliv. Umutite sve sastojke mikserom da masa postane glatka. Poklopite i ohladite. Jaja tvrdo skuvajte, pa ih oljuštite i iseckajte. Pomešajte majonez i salatni preliv. U većoj činiji pomešajte karfiol, škampe, mladi luk, jaja, masline i papričice. Dobro promešajte, umešajte preliv i služite rashlađeno.

Autor Gaby.


Karipski praznični škampi

Sastojci:

1 kašika ulja ,
2 kašike mlevenog đumbira ,
2 zelena limuna, isceđena ,
2 čena belog luka, zdrobljena ,
1 kašika soja sosa , 1/2 kašičice šećera ,
1/2 kašičice tucane ljute paprike ,
1 kg skuvanih škampi ,
1/2 šolje seckanog svežeg korijandera .

Priprema:

U većoj činiji pomešajte ulje, đumbir, sok limuna, beli luk, soja sos, šećer i tucanu papriku. Dobro promešajte, dodajte škampe i korijander, poklopite i hladite u frižideru 1 do 4 sata pre služenja. Dok se škampi hlade, povremeno ih promešajte.

Autor Gyby.


Škampi sa rižom

Sastojci:

20 velikih škampa,
150 g indijskih račića,
150 g šampinjona,
300 g riže,
100 g maslaca,
1/5 L slatkog vrhnja,
3 struka vlasca,
6 dl juhe,
1 čaša suhog bijelog vina,
kari ,
1 čašica brendija,
papar, sol.

Priprema:

Očistite škampe, otkinite im jednim pokretom glavu od repa, zatim zgnječite ljušturu repa tako da je slomijete i izvadite meso, pazeći da ostane cijelo. Odstranite crno crijevo, dobro ih operite i obrišite. Isto postupite i s račićima (možete kupiti konzervu očišćenih). Gljivama odrežite donji dio stapke skinite kožicu što prekriva klobučiće, operite ih, obrišite i izrežite na listiće. U tavi rastopite polovicu maslaca i malo popržite dva vlasca, izrezana na tanke ploške, dodajte gljive i propirjajte ih zajedno sa lukom. Stavite škampe, a malo zatim i račiće. Sve poprskajte brendijem, posolite i popaprite. Prije nego što skinete posudu s vatre, dodajte i slatko vrhnje i ostavite da se umak malo kuha. Pripremite rižu : u posudu stavite preostali maslac i na njemu popržite izrezani vlasac. Luk ne smije pocrnjeti. Dodajte rižu, dobro promiješajte, dodajte kari, količinu odredite po volji, prelijte ga vinom i ostavite da ispari. Dodajte odjednom kipuću juhu i ostavite da provri na jakoj vatri. Poklopite posudu i sve stavite u dobro zagrijanu pećnicu na temperaturu od 180 C. Rižu nemojte miješati. Pecite je 18 minuta, zatim je izvadite iz pećnice i vilicom promiješajte da bude rastresita. Rasporedite rižu svuda uz rubove dubokog tanjura za posluživanje, u sredinu stavite škampe i račiće, ocijeđene od soka. Ostatak umaka možete preliti preko riže, ili posebno poslužiti u posudi za umake .

Autor Betty.


Škampi na alaski način

Sastojci:

1 kg skampa,
1,5 kg krompira,
100 gr ulja,
4 cesnja belog luka,
4 kasike sosa od paradajza,
1 dcl belog vina,
biber, persun,
1 glavica luka i 2 kasicice vegete.

Priprema:

opranim skampama odrezati nozice, a sa unutrasnje strane prorezati. Krompir izrezati na tanke kolutove. Na ulje staviti seckani luk pa dinstati dok ne omeksa, zatim dodati seckani beli luk, pesun, kasicinu paradajza, pa sve zajedno malo prodinstati. Na sve to staviti krompir i skampe. Izmesajte i sve prelijte vodom da prekrije skampe i krompir. Pospite biberom i vegetom i kuvajte oko 30 minuta. Pred kraj kuvanja dolijte vino.

Autor Gaby.


Popečci od bakalara

Sastojci:

40 dag bakalara,
1 - 1,5 dl mlijeka,
2 jaja,
1 glavicu luka,
3 - 4 peršinove grančice,
bijele mrvice,
ulje,
sol,
papar.

Priprema:

Omekšani bakalar skuhajte u toliko mlijeka i vode da je jedva pokriven. Oljuštite češnjak i luk, pa ga nasjeckajte s peršinom. Ohlađeni bakalar sameljite, umiješajte jaja, smjesu luka, peršina, sol, papar, te toliko mrvica i tekućine od kuhanja da dobijete dovoljno gustu smjesu. Oblikujte popečke, isprćite ih i poslućite sa salatom.

Autor Gaby.


Riblja pletenica

Sastojci:

80 dag filea (čistog mesa bez kože i kosti) bijele ribe,
40 dag svježeg lososa,
1/2 l školjki kućica,
1/2 l dagnji,
2 mrkve,
1 glavicu luka,
4 lista svijetlog kupusa,
2 mlada luka,
grančice peršina i majčine dušice,
7 dag maslaca,
1 dl suhog bijelog vina,
1,5 dl slatkog vrhnja,
sol, papar.

Priprema:

Neka se školjke kućica dva sata moče u slanoj vodi, pa ih dobro isperite. Njih i dagnje operite četkom pod mlazom hladne vode (otvorene odbacite). Nasjeckani luk pržite pet minuta na 2 dag maslaca. Zalijte vinom, dodajte majčinu dušicu. Kuhajte pet minuta i dodajte sve školjke. Pojačajte temperaturu da im se ljušture otvore. Nekoliko školjki ostavite za ukras, drugima izvadite meso. Kupus i mladi luk narežite na rezance, a mrkvu na štapiće. Losos narežite na 6 širokih rezanaca, a bijelu ribu na 12. Ispletite 6 pletenica, krajeve im spojite čačkalicama. Poslažite na namašteni lim, zalijte procijeđenim sokom od kuhanja školjki, pokrijte aluminijskom folijom i pecite 8 - 10 minuta u pećnici, zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Na preostalom maslacu pirjajte narezano povrće pet minuta. Posolite i popaprite. Oprezno premjestite pletenice na zagrijane tanjure. Sok od pečenja kuhajte s vrhnjem, neprekidno miješajući da se zgusne. U tome podgrijte školjke. Stavite ih s jedne strane pletenice, a s druge rasporedite povrće.

Autor Gaby.


Losos u crvenom vinu

Sastojci:

4 odreska svježeg lososa od 150 g
2 žlice maslinova ulja
Za umak:
1/2 l crvenog vina
teleći temeljac u kocki
3 mala luka
1 mrkva
1 rajčica
1 lovorov list
1 grančica timijana
3 grančice peršina
1 češanj bijelog luka
1 prstohvat anisa
1 mali štapić cimeta
4 prstohvata muškatnog oraščića
3 prstohvata grubo mljevenog papra
1 žličica šećera
limunov sok
50 g maslaca

Priprema:

Luk očistite i sitno nasjeckajte, a oguljenu mrkvu i rajčicu narežite na sitne kockice.
U maloj zdjelici propirjajte luk na laganoj vatri, ulijte 4 dl vina, a kad zakipi dodajte mrkvu, rajčicu, timijan, lovor, nasjeckani peršin te češanj bijelog luka razrezan na 4 dijela. Pustite da kuha 20 minuta (veliki dio tekućine treba ispariti). Dolijte ostatak vina i 1/4 litre vode. Čim zakipi dodajte teleći temeljac u kocki te kuhajte još 15 minuta. Dodajte ostale začine, šećer i limunov sok. Pustite da kuha 3 minute pa procijedite. Ostavite na toplom.
U teflonskoj tavi na ulju ispržite odreske lososa, po pet minuta sa svake strane.
Posložite riblje filete u 4 zagrijana tanjura. Oko ribe stavite umak u koji ste prethodno umiješali maslac. Odmah poslužite uz razno kuhano povrće.

Autor Gaby.


Flambirani losos

Sastojci:

500 g fileta od lososa (svježi ili svježe zamrznuti)
100 g očišćenih repova škampa ili gambera
2 svježa ili konzervirana ananasa
50 g crnog kavijara
100 g maslaca
0,02 l pjenušca
0,02 l votke
limun, začini, peršin

Priprema:

U tavi za flambiranje zagrijte maslac (pazite da ne zagori i ne promijeni okus) te na njemu prepecite filete lososa s obje strane.
Izvadite ih i ostavite na toplom te na istoj masnoći ponovite postupak s ananasom.
Vratite filete te ih zajedno s ananasom dobro zagrijte i zalijte alkoholom (votkom) i zapalite.
Nakon toga podlijte pjenušcem, dodajte očišćene škampe, začinite i kratko prokuhajte.
Poslužite tako da na filete lososa složite kolutiće ananasa, prelijte umakom od škampa, a u središnji dio ananasa malom žlicom stavite kavijar. Ukrasite limunom i peršinom.

Autor Gaby.


Salata od lignji

Sastojc i:priprema:

Ocistite 500g lignji i stavite da se kuvaju u slanoj vodi. U zasebnoj posudi skuvajte oko 250g krompira isecenog na kockice. Gotove lignje sitno iseckajte, pomesajte sa kuvanim krompirom, pa dodajte 5-6 iseckanih kiselih krastavcica i 2-3 cena izgnjecenog belog luka. U salatu sipajte i 100ml majoneza i sok od jednog limuna. Sve izmesajte, pa po zelji posolite i pobiberite.

Autor Gaby.


Fileti Lososa u Wasabi umaku

Sastojci:

4 mlada luka
2 režnja češnjaka
1 vezica korijandra
60 dkg fileta lososa bez kože
svježe mljeveni papar
4 žlice creme fraiche
6 žlica narančinog soka
2 žlice soka od limete
1 - 2 žlice wasabi hrena
( može i običan hren )
3 žlice ulja
sol

Priprema:

Očistite mladi luke, te ga operite i nasjecite na kolutiće.Češnjak je potrebno oguliti i nasjeckati na sitne komadiće.Korijandar operite i osušite , te listove odvojite od stabiljke. Nekoliko listova odvojite te kasnije upotrijebite kao dekoraciju kod posluživanja, a ostatak listova je potrebno nasjeckati.
Losos je potrebno narezati na cca 8 komada . Zagrijte na srednjoj vatri ulje ( po mogučnosti bi tava trebala biti šira ) te položite komade Lososa u tavu. Lososa je potrebno peći sa svih strana cca 6 minuta te ga posolite i popaprite.
Creme fraiche potrebno je pomiješati s 1 žlicom narančinog soka i posoliti i popapriti.
Luk i češnjak dodati ribi i pirjati oko 1 minutu.
Podliti sokom od limete i ostatkom narančinog soka. Dolijte 100 ml vode i zakuhajte te umiješajte creme fraiche.
U umak potrebno je umiješati wasabi.
Dodajte nasjeckani korijandar, posolite i popaprite.
Filete lososa poslužite s wasabi umakom , te za ukrašavanje koristite šnite naranče ili limete.

Autor Gaby.


Lignje s pršutom

Sastojci:

500 g lignji
100 ml maslinova ulja
1 žlica Krušnih mrvica Podravka
papar, sol.
100 ml bijelog vina
Nadjev:

30 g pršuta

Priprema:

Lignje očistite, operite i osušite.
Pršut narežite na tanke ploške, svaku plošku na male komadiće, pa u svaku lignju stavite komadić pršuta.
Na dobro ugrijano maslinovo ulje u tavi stavite peći pripremljene lignje, a uz njih i krakove.
Ispecite ih kratko s jedne i druge strane, pa ih zatim posipajte krušnim mrvicama, popaprite, posolite i zalijte vinom.
Odmah posložite lignje i krakove na tanjur, pa ih prelijte umakom. Kao prilog, uz njih možete poslužiti kuhanu rižu.
Lignje s ploškom pršuta bit će ukusne ispeku li se i na roštilju. Pršut će im dati naročit ukus, pa osobito pazite da ih ne presolite. Solite ih nakon pečenja i poslužite s nekom sezonskom salatom.

Autor Gaby.


Punjene lignje s crvenim radičem

Sastojci:

1000 g jadranskih liganja
150 g crvenog radiča (većih listova)
100 g pršuta
100 ml maslinovo ulje
1 češanj češnjaka
sol
papar

Priprema:

Lignje očistite i operite. Nadjev od sitno narezanih krakova liganja, sitno nasjeckanih pršuta i češnjaka, soli i papra pirjajte na polovici maslinova ulja.
Ohlađeni nadjev umotajte u list crvenog radiča (poput sarme), te napunite lignje i zatvorite ih čačkalicama.
Napunjene lignje pecite na srednje jakoj temperaturi u tavi na maslinovu ulju.

Autor Gaby.


Jednostavne lignje

Sastojci:

1 kg lignji
1 dl maslinovog ulja
2 žlice nasjeckanog peršina
3 režnja češnjaka
brašno, sol, papar, limun

Priprema:

Očistite lignje, ogulite im kožicu, isperite i dobro ih posušite. Ako su male ostavite ih cijele, a veće razrežite na pola. Uvaljajte u brašno i protresite u cjedilu da otpadne višak brašna.
Ispržite na zagrijanom maslinovom ulju.
Pečene posolite, popaprite, pomiješajte s peršinom i nasjeckanim češnjakom.
Poslužite s limunom.

Autor Gaby.


Kuvana riba sa crnim tartufima

Sastojci:

50 g crnog tartufa
1 kg ribe sa malo kostiju
100 g maslinovog ulja
jedna glavica crnog luka
jedan koren peršuna
jedna kašičica limunovog soka
jedna šargarepa
so, biber

Priprema:

Očišćenu ribu skuvmo u slanoj vodi kojoj smo dodali luk, šargarepu, peršun, odvojimo meso od kostiju i složimo ga na poslužavnik. Od narendanog crnog tartufa, ulja, limunovog soka, soli i bibera napravimo preliv kojim prelijemo meso na poslužavniku i serviramo.

Autor Gaby.


Bela pastrmka

Sastojci:

400 гр смрзнутог и ли свежег грашка, 1 везица першуна, 2 пуне кашике киселе павлаке, 50 гр маслаца, со

Priprema:

У посуду за кување ставите грашак, маслац и везицу першуна, налијте хладном водом и кувате на најјачој температури. Када грашак прокува, смањите температуру, поклопите посуду и кувајте око 20 минута, да грашак омекша. Када је грашак скуван извадите везицу першуна, процедите грашак, али сачувајте течност у којој се кувао. Ставите грашак у блендер и сипајте око 0,5 дл воде у којој се кувао и кратко измиксајте. Додајте павлаку, посолите по укусу и још мало измиксајте да се грашак и павлака добро сједине. Послужите топло као прилог.

Autor Bodzguard.


Orada s kikirikijem

Sastojci:

2 мање ораде,
150 г кикирикија,
75 г хлеба,
кашичица концентрата парадајза,
кашика уља,
црвена паприка,
400 г пиринча, лимун, со

Priprema:

Очистите рибу, извадите јој шкрге, оперите је и осушите. Припремите надев. Средину хлеба потопите у млаку воду а у међувремену очистите кикирики па га пропеците у рерни пет минута, затим му скините љуску, насецкајте га и помешајте с добро оцеђеном средином хлеба. Додајте концентрат парадајза, исецкану паприку и мало соли. Овом смесом напуните рибу кроз отворе на шкргама, премажите је уљем и ставите у плех. Попрскајте је лимуновим соком разређеним водом и ставите да се пече у рерну на температури од 230 степени 35 до 40 минута. Повремено је прелијте соком у којем се пече. Ораду припремљену на овај начин сервирајте са куваним пиринчем.

Autor Bodzguard.


Zubatac u vinu

Sastojci:

2 зубаца (до 1 кг сваки),
2 кг кромпира,
4-5 чена белог лука,
кашика першуна,
пола шољице зачинских
трава (рузмарин, босиљак, оригано),
2 дл сувог белог вина, 0,5 дл винског сирћета 2 дл маслиновог уља, 2-3 парадајза, со, бибер

Priprema:

Рибу очистите, оперите, добро осушите и натрљајте сољу. Ољуштите кромпир, нарежите га на кришке средње дебљине и њима покријте дно науљеног плеха. Кромпир прелијте уљем, посолите и поспите с мало зачинских трава. На кромпир ставите посољену рибу, премажите је винским сирћетом. У тигању на маслиновом уљу кратко пропржите ситно насецкан бели лук, першун и остатак зачинских трава. Смањите температуру и додајте два децилитра белог вина. Прокувајте неколико минута и прелијте преко рибе. Све ставите у рерну загрејану на 250 степени. После двадесетак минута извадите плех с рибом па је окрените. Соком са дна посуде прелијте рибу и, по потреби, додајте маслиново уље. По крајевима плеха, на послагани кромпир, ставите неколико дебљих колутова парадајза посутих ориганом. Вратите у рерну. Кад кромпир постане хрскав, јело је готово.

Autor Bodzguard.


Losos u sosu od šljiva

Sastojci:

600 g lososa
1 jedan limun
100 g suvih šljiva
100 g džema od šljiva
200 g margarina
320 g testenine
bosiljak
ruzmarin
seckani orasi
maslinovo ulje
so, biber.

Priprema:

Testeninu skuvajte, ocedite, pa pomešajte s maslinovim uljem, bosiljkom i proprženim orasima.
Losos začinite, pokapajte limunovim sokom i ispecite na maslinovom ulju.
Margarin istopite, dodajte mu džem od šljiva, mešajte nekoliko minuta i na kraju dodajte suve šljive.
Losos stavite na testenine i sve prelijte sosom.

Autor Majja.


Tuna u marinadi

Sastojci:

4 fileta tunjevine
ZA MARINADU:
3 kašike sirćeta
5 kašika ulja
1 seckani crni luk
1 čen belog luka
so, biber.
ZA BELE KUGLICE:
100 g posnog margarina
malo estragona
veza peršuna
sok od jednog limuna
1 čen belog luka

Priprema:

Filete tune prelijte marinadom pripremljenom od navedenih sastojaka i ostavite ih da odstoje.
Od margarina, estragona, iseckanog peršuna, soka od jednog limuna i usitnjenog belog luka napravite kuglice.
Tunjevinu pecite s obe strane po osam minuta i servirajte s kuglicama i pečenim krompirom.

Autor Majja.


Tuna alla Favignana

Sastojci:

4 odreska tune (po 150 g)
100 g zelenih iskoštenih maslina
2 žlice kapara
4 žlice sjeckanog peršina
2-3 žlice krušnih mrvica
maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:

Odreske tune kratko isperemo hladnom vodom, osušimo te začinimo solju i svježe mljevenim paprom. Vatrostalnu posudu premažemo mješavinom maslinovog i običnog ulja pa na nju položimo odreske. Masline i kapare grubo nasjeckamo i gusto posipamo po odrescima. Peršinov list sitno nasjeckamo i također posipamo preko odrezaka sa maslinama i kaparama. Odreske zatim posipamo krušnim mrvicama, nakapamo maslinovim uljem i stavimo peči u zagrijanu pećnicu, na 160°C oko 20 minuta.

Autor Gaby.


Riblje paštetice

Sastojci:

400 g fileta lososa
2 bjelanjka
350 g punomasnog vrhnja
1 grančica kopra
sol, bijeli papar

Priprema:

Ribu narežemo na komade, prebacimo u multipraktik, začinimo solju, paprom i pasiramo. Zatim dodamo bjelanjke i dalje miksamo dok smjesa ne postane jednolična. Smjesu prebacimo u zdjelu koju potom postavimo iznad posude s vodom i kockicama leda. Gumenom lopaticom ili kuhačom umiješamo punomasno vrhnje. Dobiveni mousse razdijelimo u 6 ohlađenih kalupa, premažemo rastopljenim maslacem i prekrijemo papirom za pečenje. Kalupe postavimo na lim za pečenje u koji nalijemo vruće vode gotovo do ruba kalupa. Sve zajedno stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 160°C oko 25 minuta. Kalupe s gotovim pašteticama preokrenemo na pojedinačne tanjure i poslužimo.

Autor Gaby.


Dimljena pastrmka sa blitvom

Sastojci:

8 fileta dimljene pastrmke
500gr blitve
350gr špageta
3 čena belog luka
maslinovo ulje
limun, ulje, so.

Priprema:

Blivu operite, očisite od peteljki i blanširajte 2 minuta u vrijućoj vodi. Isperite hladnom vodom, dobro ocedite i sitno iseckajte.
Špagete skuvajte u slanoj vodi, isperite i ostavite da se ocede.
U tiganj uspite malo maslinovog ulja, dodajte sitno iseckan beli luk i stavite na vatru. Čim zamiriše i počne da cvrči, dodajte blitvu i špagete. Poslite i mešajte da se sve dobro sjedini i zagreje, pa skinite sa vatre.
Filete pastrmke premažite uljem i propržite na teflonskom ili gril tiganju (može i na roštilju).
Po dva fileta ribe nadenite špagetema sa blitvom, pa služite uz kriške grilovanog limuna. Pravi gurmani neka sve to doteraju sa još par kapi kvalitetnog hladno ceđenog maslinovog ulja. Naravno, dobro ohlađena boca vrhunskog suvog belog vina nikako ne sme da izostane.

Autor Sl.


Tajlanske ćufte od oslića

Sastojci:

500 gr oslića
1 čen belog luka
vezica peršuna
1 žumance
300gr krompira
2 kašikice soja sosa
1 ljuta paprika
mleveni đumbir

Priprema:

Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi. Ocedite i ostavite da se prohladi.
Skuvajte ribu u malo slane vode, pa dok je još topla, pažljivo odstranite kosti. Sameljite u mašini za mlevenje mesa, dodajte izmrvljen beli luk, žumance, soja sos i sitno iseckanu papriku, peršun, začinite sa malo đumbira i dobro izmesite. Ako imate blender, posao će biti još lakši.
Krompir izgnječite dok ne postane skoro kao pire i pomešajte sa smesom od ribe. Dobro izmesite rukom. Ako je masa nije dovoljno kompaktna, nalijte malo tečnosti u kojoj se kuvao krompir.
Od mase oblikujte ćufte i pecite na roštilju ili u grileru. Služite sa barenim pirinčem, uz soja sos.

Autor Sl.


Rižo od morskih plodova

Sastojci:

300gr mešanih plodova mora (meso dagnje, rakova, lignje….)
300gr pirinča
2 paradajza
½ vezice peršuna
½ vezice svežeg bosiljka
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
maslinovo ulje
biber, so
ulje, vegeta.

Priprema:

Pirinač skuvajte u vodi sa kašičicom vegete. Kuvani pirinač ne sme da se raspada, trebao bi da ostane malo konzistentan pod zubima. Operite i ostavite sa strane.
Paradajz isecite na kockice, a peršun i bosiljak sitno iseckajte.
Sitno iseckajte crni i beli luk. Ugrejte malo ulja u dubljem tiganju, ubacite luk i kratko propržite, pa dodajte morske plodove. Dinstajte nekoliko minuta, povremeno mešajući.
Dodajte kuvani pirinač i paradajz, pa još malo prodinstajte, a zatim ubacite bosiljak i peršun. Posolite, pobiberite, dobro izmešajte, pa skinite sa vatre.
Nalijte malo maslinovog ulja (neka bude najkvalitetnije moguće), još jednom promešajte i služite uz neko lagano, dobro ohlađeno belo vino. Pirinač ćete najlakše skuvati ako ga nalijte hladnom vodom u razmeri 1:3. Kuvajte bez mešanja i dolivanja (inače će zagoreti) dok sva tečnost ne uvri. Vaš pirinač biće skuvan taman koliko treba.

Autor Sl.