Sosa peče prase

Sosin i Lalin KUVAR - Recepti

www.magic-blue.net

Lala pravi čvarke

 

Kuvar

 

 

e-Mail

     

 

Lekovito bilje


.Borovnica

Prof. fizicke kulture Aleksandar Mihailovic, instruktor aerobika.

Antioksidansi su supstance koje, pored ostalog, mogu da vežu za sebe slobodne radikale i na taj nacin sacuvaju organizam od ovih "nesrecnih" molekula. Slobodni radikali su molekuli kojima nedostaje jedan elektron u omotacu, što ih cini vrlo reaktivnim. U takvom stanju mogu da otmu elektron prvom molekulu na koji nalete, cineci ga nekompletnim i menjajuci mu cesto i svojstva. Stoga prave puno problema unutar celije, kvareci mnoge hemijske procese, pa ih zbog toga treba neutralisati. To je posao antioksidanasa, koji se "žrtvuju" za nas vezujuci molekule slobodnih radikala za sebe.
Desetine antioksidanasa koje poznajemo ovaj posao rade sa više ili manje uspeha. Nisu svi isti, niti je to svima primarna funkcija, pa se tako i oni rangiraju prema ucinku. Zajednicka mera kojom se opisuje njihov uspeh zove se ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Ovu meru su osmislili istraživaci Tafts univerziteta u Bostonu i predstavlja kolicinu oksidacionog agensa koju može da neutrališe antioksidacioni uzorak u odredenoj jedinici vremena.
Ubacivanjem istih kolicina voca, povrca, vitamina i raznih drugih složenih ili izolovanih supstanci u epruvetu sa slobodnim radikalima - dobija se uvid u njihovu antioksidativnu snagu. Prema ovoj racunici, vitamin C ima moc od 190 ORAC-a na svakih 100 miligrama. Vitamin E je dobio 135 ORAC-a na 100 IU, što su odlicne vrednosti s obzirom na vrlo male kolicine supstanci, mada ih u tim kolicinama obicno i unosimo.
Druge supstance, poput nekih vrsta voca, mogu imati izuzetno velike vrednosti ORAC-a, ali mereno u stotinama grama umesto u miligramima. Ipak, njih i unosimo u vecim kolicinama, ili bi bar trebalo da ih unosimo. Radi kratke ali upecatljive ilustracije, treba pomenuti da samo 100 grama borovnica razoruža istu kolicinu slobodnih radikala kao i 1.270 mg vitamina C ili 1.773 IU vitamina E. Borovnice sadrže i ove vitamine, ali i gomilu flavonoida, polifenola i drugih supstanci koje deluju kao antioksidansi. Spanac, recimo, u 100 grama menja 440 mg vitamina C, dok jagode u istoj kolicini deluju kao 915 mg ovog vitamina.